Seniorit tikissä – huhtikuun liikuttavia tapahtumia Myllypurossa

Metropolia järjesti jatkoa syksyn Anna Arjen liikuttaa -tapahtumalle hanke- ja opiskelijavoimin. Myllypuron kampuksella 20.4. toistamiseen järjestetty palvelutori “Seniorit tikissä – Potkua päivään!” kokosi yhteen runsaslukuisen joukon Itä-Helsingin toimijoita; erilaisia yhdistyksiä, kaupungin palveluita, seurakuntia ja yrityksiä. Myös paikallisen päiväkodin lapset kävivät laulamassa kampuksella. Paikan päällä pystyi kokeilemaan tanssia, kuminauhajumppaa, tuolijumppaa ja käden puristusvoimaa sekä läheisillä Myllypuron kuntoportailla Senioripaku veti ohjatun porrastreenin. Lisäksi esittäytyivät Rehaboo, joka tarjosi kuntoutuspelikokeilun, sekä Disc Golf Vikings frisbeegolf-kokeilulla.  Kaikki kokeilut olivat maksuttomia. Osallistujilla oli myös mahdollisuus tutustua Metropolian HyMy-kylän palveluihin opiskelijoiden johdolla. Lue lisää HyMy-kylästä linkin takaa.

Tapahtumaan osallistui arviolta noin 60-80 senioria tiukasta markkinointiaikataulusta huolimatta. Palautteen perusteella tapahtuma koettiin onnistuneeksi ja tarpeelliseksi: Lähes 100% vastaajista osallistuisi vastaavaan tapahtumaan jatkossakin.

Palvelutorin toimijoita ja tapahtumapisteitä

Osana palvelutoria järjestettiin lisäksi fasilitoitu keskustelutilaisuus, jota veti Emilia Osmala. Keskusteluun osallistui 28 henkilöä, joista suurin osa oli alueella asuvia senioreja ja osa edusti eri toimijoita, kuten Ikäinstituuttia, Myllypuron Marttoja ja työväenopistoa sekä Helsingin kaupungilta Seniori-infoa ja Liikuntamyllyä. Keskustelutilaisuuden teema oli Askeleita hyvinvointiin – Mistä muodostuu hyvinvoiva ja merkityksellinen arki?

Tilaisuuden tarkoituksena oli saattaa yhteen alueen seniorikansalaisia sekä hyvinvointi- ja liikunta-alan toimijoita miettimään yhdessä konkreettisia toimintatapoja, joilla edistää hyvinvointia ja merkityksellisyyttä senioreiden arjessa. Fasilitoiden osallistujat heittivät ilmaan sellaisia toiveskenaarioita, jotka edistäisivät senioreiden hyvinvointia ja arjen merkityksellisyyttä, ja joista toimijaosapuolet tai jopa seniorit itse voivat ottaa koppia ja lähteä edistämään asioita arjessaan. Osallistujien ehdotuksista nousi seitsemän aihetta, joiden ympärille pienryhmät muodostuivat. Kun osallistujat saivat muodostaa ryhmät oman mielenkiintonsa ympärille syntyi uusia kohtaamisia ja innostusta työskentelyyn.

Keskustelutilaisuuden pienryhmät ideoimassa

Yhdistäviä tekijöitä eri teemoissa olivat muun muassa tiedottamisen haasteet (hyvistä, jo olemassa olevista asioista ei tiedä tai kuule) ja toiveet esimerkiksi kaupungin suuntaan (maksuttomia tai edullisempia tiloja, joukkoliikennelippuja, edullisempia uimahallikäyntejä ja muutenkin enemmän eläkeläisalennuksia jne). Myös useimpia teemoja läpileikkaava asia oli yhdessä tekeminen; ideaalitilanteessa olisi hienoa jos olisi vapaaehtoisia, jotka vetäisivät jotain yhteistä toimintaa jonka äärelle voisi kokoontua, ja kaiken lisäksi tiedotus asiasta toimisi ja toimintaan löytyisi sopiva ilmainen tila. Viimeiseen ehdotettiin ratkaisuksi myös taloyhtiön tilojen hyödyntämistä. Yhdessä ryhmässä toivottiin myös opastusta älylaitteiden käyttöön. Tausta-ajatuksena tässä oli se että nekin, jotka eivät osaa etsiä tietoa digitaalisessa muodossa saataisiin näin laitteiden ja eri nettisivujen pariin ja tätä kautta tieto tapahtumista saavuttaa käyttäjäkunnan paremmin. Viestintäryhmä ehdotti paikallisten tapahtumien uutisia alue-tv-lähetyksiin.

Pienryhmätyöskentelyn lopuksi osallistujat olivat löytäneet myös monia konkreettisia tapoja viedä ehdotuksia käytäntöön. Yksi osallistuja ilmoitti perustavansa säännöllisesti kokoontuvan musiikkitanssiryhmän, ja toinen kutsui avoimella kutsulla ihmisiä mukaansa ulkoilemaan. Eräs pariskunta halusi viedä idean taloyhtiö-liikunnasta eteenpäin omassa taloyhtiössään. Yksi ryhmä ilmoitti, että he kaikki lupaavat viedä läheisensä liikkumaan. Hyvin konkreettista ja hyvinvointia edistävää työskentelyä siis!

”Kiitos, tällaista lisää. Kuullaan ihmistä.”

”Hienoa että tällaista järjestetään. On hyvä kohdata ihmisiä kasvotusten.”

Osallistujilta lopuksi kerätty palaute kertoi että keskustelu oli antoisaa ja tilaisuus koettiin innostavana. Tällaisia kohtaamisia toivottiin lisää. Jatkossa kaivattaisiin ehkä mukaan enemmän päättäjiä ja potentiaalisia toiveiden toteuttajia. Tilaisuudessa nähtiin kuitenkin että myös osallistujat itse voivat käynnistää erilaista toimintaa – joskus se vaatii vain muutaman sopivasti innostuneen henkilön, jotka osuvat samaan aikaan samaan paikkaan.

Tuija tunnelmoi Myllypuron Seniorikeskuksella

Seniorit tikissä -kevätkauden ohjelman päätti Mummodisko vapputunnelmissa 29.4. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Myllypuron Seniorikeskuksen kanssa. Tuija Piepposen & DJ:n johdolla joraamaan tai muuten vain tunnelmoimaan Seniorikeskuksen sisäpihalle oli saapunut noin 70-80 senioria.

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.